Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je premijer Albanije Edi Rama izneo neistine kada je rekao da je Srbija kršila Cefta sporazum i da se navodno Priština na to žalila

0
164

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je premijer Albanije Edi Rama izneo neistine kada je rekao da je Srbija kršila Cefta sporazum i da se navodno Priština na to žalila. Оna је  istakla da je to političko spinovanje sa namerom da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine. Brnabić je, obraćajući se na konferenciji za novinare, navela da se naivno uzdala u albanskog premijera da će pozvati Prištinu na razumno ponašanje, kao i da se odnose u skladu sa vremenom u kojem živimo, jer je ono što Priština radi je politika 19. veka.

Premijerka je pozvala prištinske vlasti samouprave da konačno objasne pravi razlog zbog kojeg su uveli takse na srpske proizvode, jer su do sada izneli više izgovora.

Ona je rekla da smatra da neko ko je predsednik vlade mora odgovorno da deluje, a Rama je, umesto da doprinese podizanju kvaliteta života građana u svojoj zemlji i regionu, izneo neistine sa ciljem spinovanja. Prema njenim rečima, jedini cilj ove izjave premijera Albanije jeste da se sada Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine.

Kako je podsetila premijerka , prvo objašnjenje je bilo da su takse uvedene kao odgovor na to što Srbija nije dozvolila valjda članstvo takozvane “Republike Kosovo” u Interpolu. Pošto to nije imalo naročitog smisla, onda su sada promenili izgovor, pa su uveli takse jer navodno Srbija krši Cefta sporazum, napomenula je premijerka.

Ana Brnabić je poručila Prištini da razmisle o tome zbog čega su uveli takse kako bi Srbija mogla da odgovori na to. Ona je rekla da je neverovatno to što je premijer Albanije otišao korak dalje i izjavio da se Priština žalila na kršenje sporazuma, ali da nije bilo reakcija s druge strane.

Brnabić se zapitala i kako se Priština i kada žalila.  Premijerka je rekla da je Cefta sporazum jasan i nedvosmislen i podsetila je  na to da je Srbija 27. novembra poslala zvaničan zahtev Cefta sekretarijatu za pokretanje mehanizma za rešavanje spora.

Ana Brnabić je dodala da ako nema ovakvog dokaza da se Priština žalila na kršenje Cefta sporazuma, onda je albanski premijer svesno i namerno pokušao da obmane javnost u regionu, ali pre svega partnere u EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here