Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je urađen predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji bi trebalo da bude usvojen u prvoj polovini naredne godine

0
232

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je urađen predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji bi trebalo da bude usvojen u prvoj polovini naredne godine. Đukić Dejanović je objasnila da je izmenama predviđeno da se ispravi nepravda prema ženama koje su tek počele da rade, zatrudnele i moraju na bolovanje, a prema aktuelnom zakonu primaju male mesečne iznose za porodiljsko bolovanje.

Ona je napomenula da je, kada je usvojen zakon, najavljeno da će efekti biti analizirani krajem godine i da će naredne 2019. godine ići u izmene i dopune u skladu sa finansijskim potencijalom.

Početkom naredne godine nacrt zakona će se naći na Vladi Srbije, a zatim ide u parlament, precizirala je ministarka, uz očekivanje da će novo zakonsko rešenje biti usvojeno u prvoj polovini naredne godine.

Prema njenim rečima, u komisiji koja je radila predlog izmene zakona nalaze se i predstavnici Ministarstva finansija, koji su vodili računa o tome da bude dovoljno finansijskih sredstava za pomenute izmene.

Đukić Dejanović je naglasila da su i žene koje su primale velike plate bile oštećene odlaskom na porodiljsko odsustvo, ocenivši da nepravda i prema njima treba da bude ispravljena i da ne budu finansijski uskraćene.

Ona jenavela da mere za poboljšanje demografske slike Srbije daju rezultate, budući da se prošle godine rodilo sto šezdeset beba više u poređenju sa prethodnom godinom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here