Prof dr Božo Drašković ocenio je da je osnovni problem kada je reč o korupciji kod nas, korupcija na ’’visokom’’ političkom nivou, odnosno sprega krupnog kapitala i centralne političke vlasti

0
264

Na okruglom stolu posvećenom borbi protiv korupcije koji je nedavno održan u Beogradu, ambasador Sem Fabrici je rekao da su u Srbiji sada “potrebni  konkretni, vidljivi rezultati primene zakona o borbi protiv koruppcije”. Fabrici je ocenio da je potrebno da se vide rezultati konfiskacije imovine stečene korupcijom i pranjem novca što bi pokazalo da ne postoji nekažnjivost. Da li će primena novog zakona smanjiti korupciju u Srbiji, bilo je pitanje koje smo uputili profesoru Boži Draškoviću sa Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finasije.

Ministarka pravde Nela Kuburović nedavno je izjavila  da su od 1. marta, kada je zakon počeo da se primenjuje, podignute razne vrste optužnih akata za krivično delo korupcije protiv dvesta sedamdeset pet lica, od kojih su za sto četrdeset dvoje već izrečene presude, a šezdeset pet njih je osuđeno na zatvorske kazne. Ona je precizirala da najviše dominiraju krivična dela davanja mita i zloupotrebe službenog položaja i poručila je da je dosad postignuto u borbi protiv korupcije  samo početak.Prema njenim rečima ni tužioci ni polciija još nisu stigli da pokažu šta mogu da urade na tom planu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here