Svečani doček za predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina

0
95

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček za predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina ispred Palate Srbija, uz deset počasnih plotuna, intoniranje himne dveju država i smotru počasne garde. Dočeku su sa srpske strane prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi , a sa ruske, između ostalih, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak i direktor “Gasproma” Aleksej Miler.

Vučić i Putin su potom obišli izložbu „Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije 1804–1918″, nakon čega je održan sastanak u užem formatu.

Vučić je tom prilikom poželeo dobrodošlicu Putinu, izrazivši mu zahvalnost na ličnom angažmanu na razvoju srpsko-ruskih odnosa, kao i na podršci Rusije nezavisnosti Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta.

Predsednik Srbije rekao je da je pre šest godina sa ruskim predsednikom uglavnom razgovarao o tome kako Srbija da vraća dugove, a danas naša zemlja nema problema s tim, plaća sve na vreme i postala je pouzdan partner Ruskoj Federaciji. On je dodao da smo mogli da računamo na rusku podršku i, koliko god je naša zemlja po broju stanovnika i teritorijalno mala, Rusija je uvek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji.

Vučić se lično  zahvalio na tome što je mnogo energije, truda, rada, ali i poštovanja i ljubavi ruski predsednik uložio u razvijanje rusko-srpskih odnosa.

Predsednik Srbije je ocenio da odnosi između dve zemlje napreduju u svim sferama društvenog života, neki su sporazumi već potpisani, a neki će tek biti. Vučić  je istovremeno podvukao značaj saradnje dveju zemalja u digitalnim i informacionim tehnologijama.

Predsednici Srbije i Rusije su zatim započeli razgovore tet-a-tet, a potom im se pridružilo i nekoliko ministara.

Nakon susreta biće održan sastanak delegacija dveju zemalja i potpisan čitav niz dokumenata.

Do zaključenja ovog priloga predsednici dve države nisu se još obratili medijima.

Posetu predsednika Rusije prati oko  šest stotina akreditovanih novinara, snimatelja i foto-reportera iz Srbije, Rusije, regiona, kao i dopisnici svetskih agencija.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here