Šabić otišao, Skupština nije ni pokrenula izbor novog Poverenika

0
137

Odbor za kulturu i informisanje nije pokrenuo postupak izbora Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i nije primio ni jedan predlog kandidata za izbor Poverenika. To je navedeno u odgovoru koji je Narodna skupština dostavila na zahtev Komiteta pravnika za ljudska prava – Yukom-a.

Komitet je naveo da je mandat bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću istekao 22. decembra prošle godine i da je sedamdeset organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice još u novembru prošle godine uputilo javni zahtev nadležnom odboru da hitno pokrene transparentan i kompetetivni proces izbora novog poverenika.

Nakon što je Odbor za kulturu i informisanje odbio da razmatra inicijativu za pokretanje postupka za izbor poverenika, grupa organizacija je javno ponudila predlog razrađenih kriterijuma za izbor kandidata. U tom dokumentu su predloženi i načini provere da kandidati nisu povezani sa političkim strankama, da nisu kršili zakone, profesionalne standarde i pravila struke, kao i da imaju relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja.

Prethodna iskustva sa kašnjenjem izbora rukovodilaca državnih organa, posebno nezavisnih institucija, imala su štetne posledice na njihov rad, a posledično i na prava građana i javni interes koje bi ove institucije trebalo da štite. Zbog toga organizacije potpisnice ovog saopštenja su još jednom pozivale nadležni odbor da što pre otpočne postupak izbora novog Poverenika.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here