Istražujemo-Da li se iza jedne naizgled obične licitacije zemljista krije nešto sasvim neobično

0
729

Banatski poljoprivrednici nadmetali su se na licitaciji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koja je održana u prostorijama zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe.

Na licitaciji je bilo ponuđeno zemljište u katastarskim opštinama Čenta, Elemir i Klek. Uobičajen period zakupa je godinu dana, ali sve češće se dešava da se plodna banatska zemlja zakupljuje na trideset godina. Na tako dug period ekskluzivno pravo imaju monopolisti  i ljudi bliski vlasti, a ne tako retko i najviši nosioci vlasti u opštinama i gradovima gde se takvo zemljište izdaje. U ime monopolista uglavnom licitira neko drugi. Takav slučaj je i u katastarskoj opštini Klek gde se površina od 31,25 hektara opredeljena za podizanje voćnjaka izdavala u zakup na 30 godina.

 

Zemljište u klečanskom ataru izazvalo je interesovanje Đurđine Ninković, Sava Spajića i Stefana i Marka Bokića. Nadmetanje je preraslo u pravi okršaj i početna cena od 17,668 dinara po hektaru brzo je duplirana pa je po pravilniku licitacija odložena za 24 časa.

Marko Bokić mladi poljoprivrednik iz Kleka izneo je sumnje u vezi konkurencije, odnosno ukazao je na nelogičnosti da se čovek od sedamdeset godina bez finansijske stabilnosi upušta u projekat za čiju realizaciju je potrebno 30 godina.

Marko Bokić je  istakao da i učešće Đurđine Ninkovič baca senku sumnje na regularnost licitacije i izrazio bojazan da iza njegovih konkurenata stoji neko ko ne želi da se javno eksponira. Marko bokić je takođe naglasio da je u svako doba spreman da svoju likvidnost stavi na uvid javnosti, ali da to očekuje i od svojih konkurenata

 

Kako KTV televizija nezvanično saznaje Gospodin Spajić i gospođa Ninković su u rodbinskim i kumovskim vezama sa najvišim nosiocima vlasti u gradu na Begeju. Da li se iza jedne naizgled obične licitacije krije nešto sasvim neobično pokušaćemo da saznamo već sutradan kada se očekuje rasplet celokupne situacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here