Aleksandar Šešelj apelovao je na Savet Evrope da pozove na smirivanje situacije između Rusije i Ukrajine po pitanju eskalacije u Kerčkom moreuzu.

0
125

Narodni poslanik i potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, apelovao je na Savet Evrope da pozove na smirivanje situacije između Rusije i Ukrajine po pitanju eskalacije u Kerčkom moreuzu.

Narodni poslanik i potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, apelovao je na Savet Evrope da pozove na smirivanje situacije između Rusije i Ukrajine po pitanju eskalacije u Kerčkom moreuzu. On je ocenio da su Krim i luka Sevastopolj integralni delovi Ruske Federacije, što treba da bude svima jasno.
Šešelj je četvrtog dana zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope rekao da svaka zemlja ima pravo da zaštiti svoje teritorijalne vode i da reaguje na ugrožavanje svoje teritorije. Provokacija u Kerčkom prolazu je samo deo predizborne kampanje za predsednika Ukrajine. To je jedan pogranični incident i zbog toga je uvedeno ratno stanje u Ukrajini koje nije uvedeno ni kada je počeo ustanak u Donbasu. Šešelj je objasnio i da to pokazuje da je sve ovo kampanja kao i rezolucija, koja će biti doneta u Savetu Evrope.

Aleksandar Šešelj je podsetio da su u martu 2014. godine, građani Krima i Sevastopolja na referendumu glasali da se, kako je rekao, ,,posle šezdeset godina vrate u otadžbinu“. On je naglasio da je odluka doneta na demokratskom referendumu, na kojem je izlaznost bila osamdeset tri odsto i narod Krima je glasao slobodno. Od 2014. godine Krim je postao neotuđivi deo Rusije. Prema rečima Šešelja referendum na Krimu je bio praznik demokratije, o čemu Evropa može samo da sanja. Na izborima za Evropski parlament izlaznost je bila četrdeset odsto, što je dva puta manje nego na Krimu.
Potpredsednik Srpske radikalne stranke je istakao u svom obraćanju na zasedanju Evropskog parlamenta i da predsednik Rusije Vladimir Putin ima najveći legitimitet u Evropi. Za njega je glasalo sedamdeset pet odsto građana, a izlaznost je bila sedamdeset odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here