Ana Brnabić: “Cilj Vlade je efikasna i brza javna uprava”

0
91

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je, prilikom predstavljanja novog sistema za upis u katastar nepokretnosti – eŠalter, da je cilj Vlade efikasna i brza javna uprava, u čijem radu postoji potpuna transparentnost u službi građana i privrede.

 Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je, prilikom predstavljanja novog sistema za upis u katastar nepokretnosti – eŠalter, da je cilj Vlade efikasna i brza javna uprava, u čijem radu postoji potpuna transparentnost u službi građana i privrede. Brnabić je u Kancelariji javnog beležnika Ivane Grabež, gde su predstavljeni i prvi rezultati primene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, istakla da je cilj i uspostavljanje sistema u kome ništa ne zavisi od volje pojedinca, već od jasno definisanih pravila u skladu sa zakonima.

U prvih šest meseci primene elektronskog sistema eŠalter građani i privreda su podneli čak sto trideset hiljada  zahteva za upis u katastar, od čega približno pedeset tru hiljade preko javnih beležnika.

Procenat elektronskih zahteva za samo pola godine dostigao je već četrdeset odsto u ukupnom broju postupaka pred Republičkim geodetskim zavodom.

Umesto šest odlazaka na šaltere građani i privreda sada sve poslove obavljaju kod javnog beležnika, koji proverava valjanost dokumentacije i elektronskim putem je dostavlja katastru.

Prosečno vreme za rešavanje predmeta je smanjeno na pet dana, što bi trebalo pozitivno da se odrazi i na poziciju Srbije na “Duing biznis listi” Svetske banke.

Na istom mestu stranke mogu da podnesu i poreske prijave koje Republički geodetski zavod prosleđuje Poreskoj upravi i lokalnoj poreskoj administraciji, tako da više ne moraju da imaju direktan kontakt ni sa njihovim službenicima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here