U OB Đorđe Joanović održana je konferencija za novinare povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

0
133

Rak grlića materice i dalje je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji

 Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se svake godine krajem januara. Ovogodišnji slogan je „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“ i ovim putem se apeluje na žene da razmišljaju o svom zdravlju i redovno obavljaju ginekološk epreglede.Pored dokazanih mera prevencije, rak grlića materice je u našoj zemlji već godinama jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji. O značaju pomenute teme govorila je drRužica Omaljev, specijalista ginekologije.

Jedan od razloga velike smrtnosti od ovog oboljenja u našoj populaciji jeste i činjenica da je u prvoj fazi ova bolest uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa se gotovo dve trećine žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha.

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u Srbiji.Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here