Smrtonosna zarazna bolest afrička kuga svinja, opasno se približila Srbiji

0
391

Smrtonosna zarazna bolest afrička kuga svinja, opasno se približila Srbiji. Novi slučaj potvrđen je na farmama u okolini rumunskog grada Temišvara  na oko ćetrdeset kilometara od granice sa Srbijom.

Smrtonosna zarazna bolest životinja, afrička kuga svinja, opasno se približila Srbiji. Novi slučaj potvrđen je na farmama u okolini rumunskog grada Temišvara – na oko ćetrdeset kilometara od granice sa Srbijom. U Upravi za veterinu su potvrđene ove informacije. Nadležni su  podsetili da Srbija već duže vreme sprovodi sve mere predostrožnosti, kontrolišu se granični prelazi i aerodromi, a iz država u kojima postoji zaraza zabranjen je uvoz ove vrste mesa i prerađevina. Još od letos, kada je bolest otkrivena u Mađarskoj, na granici se kontroliše lični prtljag i oduzimaju proizvodi od svinjskog mesa i sendviči. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je oformljen i krizni centar i da je urađeno sve da se zaštita podigne na najviši nivo.

U susednoj Rumuniji evidentirano je više od hiljadu žarišta afričke kuge svinja. Kako je preneo portal Agro Smart, bolest je prijavljena i u Mađarskoj, zbog čega su još pre nekoliko meseci veterinari upozoravali da nije pitanje da li će ovaj opasni virus pogoditi i Srbiju, već kada će se to dogoditi.

Mali farmeri u Banatu trenutno su najviše ugroženi, zbog blizine Rumunije. U slučaju pojave bolesti, protiv koje ne postoji vakcina, stočarima prete totalni gubici. Ukoliko samo jedna svinja oboli sprovodi se eutanazija nad svim životinjama na farmi. Prošle godine Rumuni su bili primorani da ubiju više od pedeset hiljada svinja zaraženih afričkom kugom. Afrička kuga svinja je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja se na evropski kontinent proširila 2007. godine preko Gruzije. Virus koji izaziva afričku svinjsku kugu bezopasan je za ljude i druge životinje. Ali, za divlje svinje i one koje se gaje na farmama bolest je gotovo stoprocentno smrtonosna.

Uništavanje zaraženih svinja izaziva veliku ekonomsku štetu, zbog čega je cela EU u pripravnosti. Danska je prošle godine najavila da će na granici sa Nemačkom podići ogradu dugu čak sedamdeset kilometara kako bi sprečila prolazak divljih svinja, koje su glavni prenosioci bolesti. Zabrinutost Danaca je opravdana jer od izvoza svinja godišnje inkasiraju pet i po milijardi dolara. Nemačka je takođe, u februaru prošle godine, zvanično odobrila lovcima da tokom cele godine mogu da love divlje svinje. Bolest je već prijavljena u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Rusiji, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija –FAO  navela je da je afrička svinjska kuga ozbiljna pretnja za sisteme proizvodnje svinja. Ne samo da ugrožava sigurnost hrane, već može da ima i velike posledice na međunarodni promet svinjetine kao rezultat ograničenja trgovine. Sve je veća globalna zabrinutost da će se virus širiti. Svaka zemlja sa sektorom uzgoja svinja je u opasnosti – upozorili su stručnjaci FAO. Bolest može preći hiljade kilometara i stići u zemlje u kojima prethodno nije bilo slučajeva, uglavnom putem mesa koje stiže avionima i brodovima ili ga individualno prenose putnici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here