Đorđe David -aktivnosti u unutrašnjosti zemlje potpuno su nepoznate široj javnosti u Srbiji

0
149

Pevač Đorđe David ocenio je da je problem sagledavanja kulturnih aktivnosti u Srbiji taj što građani uglavnom znaju šta se dešava na polju kulture u velikim centrima dok su aktivnosti u unutrašnjosti zemlje potpuno nepoznate javnosti.

Statistike pokazuju kako je kultura u Srbiji ispala sa svih lista prioriteta građana. U osiromašenom društvu malo je onih čiji budžet nakon zadovoljenja elementarnih potreba omogućava i dodatna izdvajanja za kulturnu potrošnju. Kultura je postala ekskluzivna i elitna stvar koja se sve više tako i predstavlja u službenoj kulturnoj politici naše zemlje. Postavlja se i pitanje koliko takva situacija može biti opasna po društvo. Govoreći o ovoj temi pevač Đorđe David je rekao da se događaji u kulturi prate samo u velikim centrima dok se manje zna o onome šta se dešava u unutrašnjosti zemlje.

Prema istraživanju o kulturnim potrebama koje je obavio Zavod za proučavanje kulturnog razvitka oko četvrtine stanovnika Srbije čita knjige, nešto više od šest odsto odlazi u bioskop, pozorište, galerije, muzeje i na koncerte, dok oko polovina građana slobodno vreme provodi gledajući televizijski program, slušajući muziku i čitajući novine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here