Vjerica Radeta -radikali su još pre dvadeset godina ukazivali na nepostojanje jedinstvenog biračkog spiska

0
174

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta izjavila je da su radikali još pre dvadeset godina u obraćanju Ustavnom sudu ukazivali na nepostojanje jedinstvenog biračkog spiska u Srbiji što predstavlja ozbiljan problem.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je da jedinstveni birački spisak nikad, od kada je vraćen višepartijski sistem, nije bio ažurniji nego danas. Da li Srpska radikalna stranka ima zamerki na jedinstveni birački spisak pitali smo potpredsednika stranke Vjericu Radetu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku,  Srbija ima oko sedam miliona dve stotine hiljada stanovnika, a punoletnih građana koji imaju pravo glasa je pet koma devet  miliona. U jedinstveni birački spisak za poslednje predsedničke izbore upisano je bilo šest koma sedam miliona birača. Kada se ta brojka uporedi sa brojem punoletnih građana, proizilazi da je  pravo glasa na tim izborima imalo više od osam stotina hiljada  birača koji nisu stanovnici Srbije. Prema podacima Republičkog zavoda, u inostranstvu u proseku glasa samo oko jedanaest hiljada naših državljana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here