Zbog moguće pojave afričke kuge svinja naložen pojačan odstrel divljih svinja

0
151
Ministarstvo poljoprivrede je zbog moguće pojave afričke kuge svinja naložilo pojačan odstrel divljih svinja.

 

 

Ministarstvo poljoprivrede je zbog moguće pojave afričke kuge svinja naložilo pojačan odstrel divljih svinja.Uprava za šume Minitrarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavila je instrukciju korisnicima lovišta po kojoj su dužni da postupaju  u cilju sprovođenja biosigurnosnih mera, a radi sprečavanja unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja bolesti Afrčke kuge svinja.

Korisnicima lovišta zabranjuje se uvoz i prevoz pošiljki živih domaćih i divljih svinja, nihovog mesa i sporednih proizvoda od njih, ako te pošiljke potiču iz područja zahvaćenog bolešću. Između ostalog, u lovištima treba da se pojača praćenje brojnog i zdravstvenog stanja, kao i ponašanja divljih svinja. Takođe treba da se u potpunosti sprovede plan odstrela planiran godišnjim planom gazdovanja. Dužnost je i da se  u roku od dva sata prijavi pronalazak mrtve životinje. Isti rok treba da se poštuje i ukoliko se radi sanitarni odstrel.
Meso životinja odstreljenih tokom sanitarnog odstrela ne može se koristiti za ljudsku upotrebu pre obavljenog veterinarsko-sanitarnog pregleda. Zabranjuje se takođe hranjenje divljih svinja pomijama. Korisnici lovišta koja se nalaze na teritoriji koja se kopnenim delom graniči sa Rumunijom dužni su da organizuju pojačan odstrel divljih svinja do visine biološkog minimuma u odnosu na matični fond tvrđen plankim dokumentom lovišta. Pod biloškim minimumom podrzumeva se brojno stanje u visini pedeset odsto populacije propisanog matičnog fonda.
Korisnici lovišta čija se teritorija vodenim delom graniči sa Rumunijom dužni su da organizuju pojačan odstrel divljih svinja do sedamdeset odsto brojnosti prpisanog matičnog fonda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here