Tovljači svinja u Sremu zabrinuti su zbog velikih oscilacija cena tovljenika, što ugrožava njihov poslovni učinak.

0
152

ovljači svinja u Sremu zabrinuti su zbog velikih oscilacija cena tovljenika, što ugrožava njihov poslovni učinak.  Kako su obrazložili u saopštenju članovi udružennja stočara „Srem – Mačva”  svinjarstvo je ozbiljan „porodični posao” u Srbiji – jer postoji između šest i osam hiljada gazdinstava,koja se bave ovim poslom. Toliko je i ljudi koji zavise od ovog posla, a pominje se više od dvanaest hiljada uključenih u organizaciju i poslove oko tova. Šta će prevagnuti u daljim aktivnostima tovljača – tavorenje i kukanje u udruženjima i asocijacijama ili poslovno povezivanje u Proizvodnu grupu i stočarsku zadrugu, nije moguće pretpostaviti.

Udruženje stočara „Srem – Mačva” ocenilo je da je uvoz zamrznutog svinjskog mesa u prošloj godini, vredan sedamdeset jedan milion dinara, umanjilo otkup u Srbiji za  četiri stotine osamdeset pet hiljada tovljenika. Upravo takav uvoz je uticao na cene, u čemu su samo klaničari imali dobit. Neke klanice su odustale od klanja u „svojoj režiji”, jer je za njih uvoz smrznutog mesa i mesa sa mlevenim kostima bio „zlatna koka”. Prema navodima udruženja , aktuelni trenutak u “porodičnoj” svinjarskoj proizvodnji je težak.

Da bi se to prevazišao, poslednji je čas da se proizvođači svinja okupe u jaku i stabilnu organizaciju, kako bi sačuvali svoju proizvodnju i opstanak svojih gazdinstava. Srem i Mačva su centar “porodične” proizvodnje svinjskog mesa i zato treba da budu nosioci progresa i stožer okupljanja proizvođača iz drugih regiona.
Izražena je i zabrinutost zbog približavanja Afričke kuge svinja i prihvaćena je inicijativa uprave za veterinu o podizanju na viši nivo veterinarsko-sanitarnih mera. U  vezi ovog problema, članovi Asocijacije zahtevaju da se pojača kontrola na graničnim prelazima pri uvozu živih svinja, mesa i mesnih prerađevina.
Takođe, kao proizvođači i konzumenti članovi očekuju da se usklade i striktno poštuju odredbe Pravilnika o rokovima trajanja smrznutog mesa. Oni zahtevaju ‘’DA NA DEKLARACIJI KRUPNIM SLOVIMA PIŠE POREKLO TE ŽIVOTINJE I DATUM KLANJA, ODNOSNO PRVOG ZAMRZAVANJA KAO I ZEMLJA IZ KOJE POTIČE ZAMRZNUTO MESO. Potrošač ima pravo da zna ove informacije prilikom kupovine i ako želi da takvo meso koristi sam snosi odgovornost za eventualne posledice po zdravlje-navedeno je u saopštenju.

U cilju smanjenja troškova proizvodnje, tovljači traže da se PDV na sojinu pogaču i sojinu sačmu  vrati na deset odsto.  Proizvodnja sada nije konkurentna proizvođačima iz EU, jer oni koriste GMO sačmu koja je jeftinija i smim tim snižava troškove proizvodnje. Smanjenje PDV na deset odsto za Budžet je mala stavka, a za proizvođače velika pomoć.
Klanična industrija u trgovini sa farmerima, navedeno je dalje u saopštenju, pogotovu malim, ima lak posao. Tovljači su razjedinjeni, sumnjičavi na svako udruživanje i okupljanje u zadruge i krajnje vreme je da se formiraju regionalne proizvodne grupe odgajivača svinja. Da bi se izbegao veliki broj prekupaca i napravio red u trgovini potrebno je donošenje Zakona o otkupu poljoprivrednih proizvoda.

Tovljači su kako su naveli čvrsto opredeljeni za razgovor sa predstavnicima resornog Ministarstva, kao i Ministarstva turizma i trgovine, kako bi se našao izlaz iz krize koja traje predugo i preti gašenju velikog broja malih gazdinstava.
Udruženje je  pozdravilo odluku Ministarstva o povećanju subvencije za kvalitetna priplodna grla sa deset na petnaest hiljada dinara, što će imati značaj za popravljanje genetskog potencijala i kvaliteta predatih tovljenika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here