U Žitištu je u subotu, 2.februara,  po trinaesti put održan Mini sajam poljoprivrede

0
206

U organizaciji opštine Žitište i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Žitištu je svoje proizvode i asortiman semena hibrida predstavilo više proizvođača i distributera  semena, rezervnih delova kao i opreme za proizvodnju u poljoprivredi.Zamenik predsednika opštine Žitište Đorđe Žuža je u izjavi nakon otvaranja sajma istakao je da je  ova manifestacija  organizovana i zbog toga da u stručnom smislu pruži pomoć žitištanskim poljoprivrednim proizvođačima.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milorad Malić naglasio je da Pokrajinski sekretarijat podržava ovakve i slične manifestacije koje su i u funkciji ostanka mladih na selu.

Na Mini sajmu poljoprivrede najzastupljenije su bile semenarske kuće. Milan Savić menadžer prodaje kompanije Kosad  rekao je da je ova francuska firma relativno kratko prisutna na našem tržištu. Međutim, hibridi najznačajnijih ratarskih kultura ovog proizvođača, već su se dobro pokazali na našim terenima, pa je namera kompanije da se što više približi domaćim poljoprivrednicima.

Regionalni predstavnik prodaje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog sada  Vasa Stojšin je rekao da je Institut tradicionalno prisutan na sajmu u Žitištu. On je ovom prilikom predstavio i deo ponude hibrida kukuruza koji će svakako privući pažnju naših poljoprivrednika.

Na ovogodišnjem Mini  sajmu poljoprivrede predstavljene su i mere podrške Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede kao i Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine. Predstavnici Veterinarske inspekcije prisutnima su održali  i kratko predavanje o preventivnim merama za sprečavanje širenja bolesti afričke kuge svinja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here