Radnički savet kompanije Folksvagen protiv izgradnje novog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope

0
160

Uticajni Radnički savet nemačke kompanije Folksvagen namerava da spreči izgradnju novog velikog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

Među zemljama koje su kao ozbiljan kandidat spominjani našla se  i Srbija.Međutim kako je objavio nemački list Bild am zontag Radnički savet će na odlučujućoj sednici Nadzornog odbora kompanije ovog proleća glasati protiv tog projekta.

List  je naveo da savet smatra da nisu dovoljno iskorišćeni postojeći kapaciteti kompanije u Evropi kao i da postoji mogućnost njihovog prilagodjavanja za planiranu proizvodnju drugačijih tipova automobila.

Prema informacijama iz Folksvagena, kompanija mesecima traži lokaciju za novu, milijarde evra vrednu fabriku i trenutno se ispituje deset lokaliteta u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Pogon bi trebalo da počne da radi krajem 2022. godine i u njemu bi se godišnje prozvodilo do tri stotine hiljada vozila.

Nadzorni odbor VW prema nemačkom Zakonu o radničkom saodlučivanju ima dvadeset članova, od kojih polovinu, uključujući i popredsednika odbora, postavlja Radnički savet, i uglavnom je reč o sindikalnim liderima. Sve odluke uprave kompanije moraju da dobiju zeleno svetlo Nadzornog odbora.

Beogradske Večernje novosti prenele su početkom marta da je Folksvagen odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji. Prema saznanjima tog lista, prva vozila iz novog pogona u Srbiji, a reč je o modelima Folksvagena, Škode i Seata, trebalo bi da se pojave na tržištu 2023. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here