Rvački klub “Proleter” je simbol rvanja u Srbiji

0
319

Rvački klub “Proleter” je simbol rvanja u Srbiji. Ekipni je prvak države 17 puta i vicešampion Evrope iz 2006. godine. Na međunarodnoj sceni zrenjaninski rvači beleže uspehe kojima se malo koji klub može pohvaliti. Prisustvovali smo jednom treningu rvačkog kluba Proleter gde smo razgovarali sa trenerom Vojislavom Trajkovićem. Najpre smo se osvrnuli na nedavni događaj, tačnije akciju lista Zrenjanin, pod nazivom ,,Sportista godine’’.

Vojislav Trajković je osvojio prvo mesto u oblasti trenera i ovom prilikom je istakao koliko mu znači ova nagrada a spomenuo je i da je klub Proleter takođe nagrađen u katetoriji muških ekipa kao i Viktor Nemeš koji je osvojio treće mesto u oblasti seniora.

U Zrenjaninu će 2019. godina biti obeležena kao godina rvanja, povodom stote godišnjice rvačkog sporta u našem gradu. Godine 1919. osnovani su rvački klubovi Radnički i Kadima, deset godina kasnije rvalo se u Velikom Bečkereku i u Sportskom društvima Vitez i Vojvodina. Od 1945. godine klub nastupa pod imenom Radnički, a 1954. pristupaju Sportskom društvu Proleter, a to ime ovaj zrenjaninski rvački klub nosi i danas.

Na međunarodnoj sceni zrenjaninski rvači beleže uspehe kojima se malo koji klub može pohvaliti.  1964. godine  na Olimpijskim igrama u Tokiju Simić je osvajio zlatnu medalju. Od tada, ne postoji rang svetskog i evropskog takmičenja sa koga Zrenjaninci nisu doneli medalje.

U Zrenjaninu se tradicionalno organizuje Memorijal Darko Nišavić koji okuplja učesnike iz desetak okolnih zemalja. O tome je nešto više rekao Vojislav Trajković.

Razgovarali smo i sa članovima rvačkog kluba Proleter koji su nam rekli koliko dugo treniraju rvanje, zašto su se za taj sport odlučili i kakvi su uslovi u klubu.

Svi koji žele da treniraju rvanje i da se više informišu o ovom sportu mogu doći u Dom borilačkih sportova Partizan  svakog radnog dana od 19h kada treniraju juniori ili od 20h kada se održavaju treninzi za seniore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here