Aleksandar Vučić sastao se sa poslanicima nemačkog Bundestaga

0
101

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa poslanicima nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i problemima u dijalogu sa Prištinom.

Govoreći o problemima u dijalogu sa Prištinom, Vučić je istakao da je Srbija potpuno posvećena dijalogu u cilju postizanja kompromisnog rešenja, ali je Priština blokirala dijalog uvođenjem taksi na robu iz Srbije.

Prema njegovim rečima Priština nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO. Uveli su anticivilizacijske takse na robu iz Srbije i BiH i usvojili platformu koja u potpunosti onemogućava nastavak dijaloga. Predsednik Vučić je naglasio da očekuje da Nemačka, Evropska unija i šira međunarodna zajednica ozbiljno shvate ovakve poteze i na njih adekvatno reaguju.

Vučić je rekao da je Srbija pouzdan i odgovoran partner, naglasivši da odnose sa Nemačkom karakteriše razvijena saradnja na svim poljima. On je konstatovao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

Tokom susreta sa poslanicima nemačkog Bundestaga, Vučić je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da ceni kontinuiranu podršku Nemačke u procesu evrointegracija.

Predstavnici Bundestaga su naveli da se Nemačka zalaže za pronalaženje načina za intenziviranje dijaloga, očuvanje mira i stabilnosti, ekonomski prosperitet, kao i za to da nema promene granica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here