Darko Laketić učestvovao je u Rimu na Konferenciji „Uranijum – godinu dana od Četvrte komisije“,

0
336

Predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine Skupštine Srbije Darko Laketić učestvovao je u Rimu na Konferenciji „Uranijum – godinu dana od Četvrte komisije“, koja je u organizaciji Centra za naučna istraživanja „Vojna opservatorija“, održana u Domu poslanika Republike Italije.

Na Konferenciji su govorili ministar zdravlja Italije Đulija Grilo, predsednik Četvrte komisije za odbranu u Domu poslanika Đanluka Rico, bivši predsednik italijanske komisije za istraživanje posledica osiromašenog uranijuma Đanpjero Skanu, kao i stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici medija i NVO i porodice italijanskih vojnika preminulih od posledica osiromašenog uranijuma.

Darko Laketić je zahvalio na saradnji italijanskim partnerima i podvukao značaj rezultata za utvrđivanje istine do kojih je došla italijanska Komisija i ukazao je da Izveštaj o radu o uticaju osiromašenog uranijuma na zdravlje, koji je italijanska komisija ustupila Skupštini Srbije, ima mnogo širi značaj na evropskom, pa i svetskom nivou. Laketić je detaljno predstavio dosadašnji rad i rezultate Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine Narodne skupštine Republike Srbije, koji već u ovoj fazi ukazuju na vezu između porasta učestalosti pojedinih oboljenja sa posledicama NATO bombardovanja.

Laketić je tokom Konferencije imao susret sa ministarkom zdravlja Italije Đulijom Grilo i tom prilikom je konstatovano da Italija i Srbija imaju zajednički cilj – utvrđivanje istine o uticaju osiromašenog uranijama i drugih toksina na zdravlje ljudi i na životnu sredinu. Ministarka Grilo je tokom izlaganja na Konferenciji zahvalila Laketiću na učešću na ovom skupu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here