Gastrans dokapitalizovan sa šesnaest koma tri milijarde dinara

0
178

Podaci Agencije za privredne registre Srbije  pokazali su da je mešovito rusko-srpsko preduzeće Gastrans koje bi trebalo da gradi novi gasovod u Srbiji sa ciljem povezivanja na Turski tok, dokapitalizovano je sa šesnaest koma tri milijarde dinara.

Novčana sredstva na račun Gastransa uplatilo je preduzeće South Stream Serbia AG, sa sedištem u Švajcarskoj, u kojoj pedeset jedan odsto akcija ima ruski Gasprom, a četrdeset devet odsto javno preduzeće Srbijagas.

U odluci kompanije Gastrans ne stoji koliko je od ukupno šesnaest koma tri milijarde dinara na račun zajedničke kompanije uplatila srpska, a koliko ruska strana. Odluku je u ime kompanije Gastrans potpisao jedan od direktora Dušan Bajatović, koji je ujedno i direktor javnog preduzeća Srbijagas.

Dokapitalizaciju Gastransa najavio je sam Bajatović još u februaru 2018. Međutim, u izjavi za medije  u novembru prošle godine on nije želeo da govori o detaljima, niti da precizira kada će na račun mešovitog rusko-srpskog preduzeća biti uplaćena dodatna finansijska sredstva.

Pripremne radnje za početak izgradnje gasovoda kojim bi se Srbija priključila na Turski tok uveliko su u toku uprkos primedbama koje stižu iz Energetske zajednice zbog odluke Agencije za energetiku Srbije da novi gasovod izuzme iz pravila Evropske unije.

Savet Agencije za energetiku Srbije je 5. marta doneo konačno rešenje o izuzeću novog gasovoda od obaveza pristupa treće strane i od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa, čime se onemogućava konkurencija i dodatno ojačava monopolski položaj ruskog Gasproma i Srbijagasa na tržištu gasa u Srbiji.

Nakon ove odluke Saveta, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle izjavio je da Energetska zajednica ne može preuzeti odgovornost za projekat, u koji je neko potpuno svesno ušao znajući da nije u skladu sa evropskim zakonima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here