Ministar Trivan o predlozima značajnih zakonskih propisa iz oblasti zaštite životne sredine

0
117

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je na skupu  povodom javnih konsultacija o predlozima značajnih zakonskih propisa iz oblasti zaštite životne sredine., naglasio da je prvi zadatak novouspostavljenog ministarstva bio da građani dobiju pravu informaciju, posebno o negativnim stvarima po pitanju kvaliteta vode, zemljišta, vazduha.

Trivan i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Andrea Oricio,obratili su se na skupu povodom javnih konsultacija o predlozima značajnih zakonskih propisa iz oblasti zaštite životne sredine. Prema rečima Trivana pitanja kvaliteta vode, zemljišta, vazduha su najneuralgičnije teme našeg društva koje smo namerno izvukli na površinu, da bi javnost znala šta se s tim procesom dešava.

Ministar je rekao da je pokrenut proces u oblasti životne sredine koji se ne može zaustaviti, da nema više nazad, a da je želja da se taj proces dodatno ubrza. Kako je naglasio Trivan , bez civilnog sektora nema napredovanja, jer je on kontrola rada državnih organa.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio podsetio je da OEBS uvažava stanovište da je zaštita životne sredine osnova bezbednosti ljudi i da je kao takva važan deo reformi u Srbiji. On je dodao da su vlast i civilno društvo, kao domaći akteri, preuzeli odgovornost nad važnim reformama u ovoj oblasti.  Oricio je naglasio da je važno za sve da se očuvaju prirodni resursi, sačuva životna sredina, promoviše održiv razvoj i kada je moguće, popravi naneta šteta i preokrenu negativni trendovi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here