Tovljači junadi očekuju da ponovo krene najavljeni izvoz junećeg mesa

0
270

Tovljači junadi od februara očekuju da ponovo krene najavljeni izvoz junećeg mesa u Tursku ili da ovaj posao naši izvoznici započnu sa kupcem u Kini ili Libanu.

 Pauzu u izvozu farmeri su shvatili kao splet mnogih nepredviđenih okolnosti, ali nema vremena za analizu uzroka zastoja u izvozu. Upravni odbor Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada, kako je preneo portal AgroServis plus,  u okviru koga je povezana Proizvodna grupa proizvođača junadi je razmatrao zastoj u prodaji junadi i tom prilikom ostao pri svim ranijim preporukama i ocenama. Naime, pre mesec dana ovo udruženje je savetovao tovljače junadi da ne prodaju svoja grla ukoliko za to nisu finansijski primorani, a pogotovo ne po nižoj ceni od dva koma dvadeset evra/kg žive vage. Takođe, Proizvodna grupa i dalje veruje da će Ministarstvo poljoprivrede otvoriti ponovo izvoz. Farmerima je savetovano da ne poveruju u priču da je „sve puklo” oko izvoza i da je sada realna cena oko dva evra/kg. Pojedini kupci su svoje dobročinstvo prema farmerima, nudeći ovu cenu, obrazlagali dugogodišnjim partnerstvom, što predstavlja svojevrsno licemerje.

Udruženje smatra da je vreme da se spreči prodaja kupcima koji ne mogu da daju uverenje na osnovu kojeg se tovljačima omogućuje premija od petnaest hiljada dinara po grlu, što je obezbeđeno u budžetu. Postoji i predlog da se farmeri koji učestvuju u „sivoj ekonomiji” izuzmu iz redovnog finansiranja po svim  osnovama. U udruženju smatraju da bi ubrzan otkup utovljene junadi – najmanje šest do sedam hiljada grla, po ceni od  dva koma trideset evra/kg žive vage, otvorilo tržište i sprečilo špekulante da pred turističku sezonu u okruženju zarađuju na domaćim farmerima.

U udruženju je ocenjeno da zastoj u izvozu za Tursku postoji, ali da bi spas bio i interventni otkup i naknadna prodaja junećeg mesa, čime bi se izbeglo trošenje budžetskih sredstava. Reč je o otkupu preko Državnih robnih rezervi. Farmeri svoj optimizam za skorašnje rešavanje zastoja u prodaji junadi vezuju za dobar plan države, koji razvija ovu granu stočarstva uz podsticaje, izdvajanjima za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla, premijama za tov i nadoknadu od dvadeset hiljada dinara, koliko svaki vlasnik oteljene krave u Srbiji može da dobije. Trenutna potrošnja junetine u Srbiji vezana je za oko devedeset šest hiljada prerađenih grla.

Udruženje je veoma korisnim ocenilo pripreme za učešće na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde će se uz podršku Ministarstva poljoprivrede, posle pola veka, pojaviti četiri tovne rase goveda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here