Politički analitičar Dragan Petrović: Rusija čvsto uz Rezoluciju 1244 UN-a

0
253

Politički analitičar Dragan Petrović ocenio je da Rusija čvsto stoji na pozicijama reševanja kosovskog problema na osnovu Rezolucije 1244 UN pa su neozbiljne tvrdnje koje je izneo kosovski dnevnik Bota sot da je spreman sporazum između Srbije i tzv Kosova .

Kosovski  list “Bota sot” preneo je da su Vašington, Pariz i Moskva pripremili sporazum o “karakteru prijateljstva i dobrosusedskih odnosa” između Beograda i Prištine, koji bi navodno trebalo da se potpiše u periodu od 28. juna do 13. jula ove godine. Kako tvrdi taj prištinski list, sporazum ima 22 tačke, i predviđa priznanje i ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, zatim izmenu granica, kao i poseban status za srpske svetinje na Kosovu, a Srbiji se obećava ulazak u Evropsku uniju 2021. ili 2022. godine. Da li su ove tvrdnje dokaz da sa zvaničnom diplomatijom uporedo na rešavanju kosovskog preblema aktivno radi i tajna diplomatija, bilo je pitanje koje smo postavili političkom analitičaru Draganu Petroviću.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič  nedavno je odbacila je kao neistinite navode kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini vodila tajne pregovore između Kosova i Srbije. Haradinaj je ove tvrdnje izneo posle izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je „razgraničenje zvaničan predlog Srbije“ kada je reč o kosovskom pitanju, poručivši Mogerini da bi bilo dobro „da sa tim izađe na videlo“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here