Predsednik Narodne alternative Siniša Todorović o problemu dužnika u švajcarskim francima

0
320

Predsednik Narodne alternative  Siniša Todorović rekao je da bi problem dužnika u švajcarskim francima trebalo rešiti onako kako je to urađeno i u susednim  zemljama- konverzijom franaka u evro za ceo period zaduženja.

Problem dužnika za stambene kredite u švajcarskim francima je sve izraženiji. Dužnici od  Vrhovnog kasacionog suda očekuju da konačno zauzme jasan stav o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, kao što je to učinio za troškove obrade kredita. Vrhovni kasacioni sud dosad je donosio kontradiktorne presude zbog čega postoji dilema da li su ti krediti ništavni, odnosno da li je ništavna valutna klauzula. Predsednika Narodne alternative  Siniša Todorović smo zamolili za komentar trenutne situacije.

Dužnici i njhova udruženja ocenili su da odluka o rešavanju ovog problema kasni dobrih osam godina. Narodna banka Srbije još je 2011. godine ukinula mogućnost zaduživanja u švajcarskim francima i to je bio trenutak kada je trebalo da se donese zakon o konverziji tih pozajmica u evro. Da je to tada urađeno, svih naknadnih problema sa kojima su se suočavali ljudi koji su se zadužili u francima, ne bi bilo. Od tada je veliki broj građana, zbog nemogućnosti da otplate uvećane rate ostao bez kupljenih nekretnina koje su banke zaplenile i prodale, a oni su i dalje dužni i bez krova nad glavom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here