Počinje priprema za izvoz junećeg mesa u klanici „Srem Šid”

0
492

Kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović,  narednih dana  počinje priprema za izvoz junećeg mesa u klanici „Srem Šid”.

Kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović narednih dana  počinje priprema za izvoz junećeg mesa u klanici „Srem Šid”. Reč je o izvozu na dva nova tržišta – Kinu i Liban. Prema saznanjima portala  „AgroServis”, startna cena u ovom poslu biće od dva koma petnaest do dva koma dvadeset evra, što je neznatno veća nego što su nakupci nudili tovljačima tokom zastoja otkupa od februara do danas. Izvoz junećeg mesa u Tursku je pomeren za polovinu juna, ali je i taj termin pod znakom pitanja, iako je junetina, pogotovo kvalitetna kao naša, potrebna u turističkoj sezoni, kada se na njihovoj obali nađe trideset miliona gostiju.

Turci bez zastoja uvoze meso slabijeg kvaliteta iz Poljske i još nekih zemalja i ostaje veliki znak pitanja zašto nas preskaču. O ovome se nije mogao čuti nijedan detalj u Ministarstvu trgovine, kao ni o izgledima da li ćemo juneće meso uskoro izvoziti u Rusku federaciju.

U udruženju „Agroprofit”, koje u svom sastavu ima Proizvodnu grupu tovljača junadi, su ponovili da njihovi članovi imaju više od  tri hiljade grla utovljene visokokvalitetne junadi, sa težinom od  pet stotina pedeset do osam stotina kg, a da na celom području ima oko dvanaest hiljada komada junadi za tržište. Oni smatraju da klaničari niti posrednici nemaju pravo da posle čekanja umanjuju najavljenu cenu od  dva koma dvadeset do dva koma trideset evra za kilogram.

Ministarstvo je u ovom času u priču uvelo nova dva tržišta, ali bez izvoza u Tursku i Rusiju tovno govedarstvo neće biti održivo u većem obimu, smatraju u Udruženju „Agroprofit”.

Kako se saznaje  za Liban će se izvoziti živa junad, ali domaći izvoznici nisu spremni da ponude veću cenu od  dva koma deset evra po kilogramu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here