Manifestacija Evropsko selo održana je osmi put u gradu Zrenjaninu

0
289

Manifestacija Evropsko selo održana je osmi put u gradu Zrenjaninu. I ovog puta okupila je učenike zrenjaninskih osnovnih škola koji su predstavili države članice Evropske unije.

U sklopu održavanja manifestacije Evropsko selo, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima upriličio je prijem u Gradskoj kući za predstavnike Ambasada zemalja EU, Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata. Obraćajući se prisutnim medijima predstavnik evropske delegacije u Srbiji i šef operacije Ingve Engstorm istakao je da je ovakva manifestacija odlična iniciijativa jer omogućava posetiocima i učesnicima da bolje upoznaju zemlje EU.

Vidosava Enderić, direktorka Fonda Evropski poslovi AP Vojvodine rekla je da je Fond već petu godinu za redom učesnik ove manifestacije a potom se osvnula na cilj rekavši da je veoma značajno to što se promovišu evropske vrednosti među mlađima.

Obratio se i ambasador kraljevine Danske Andred Hougor koji je i prošle godine posetio manifestaciju Evropsko selo. Ovom prilikom nam je preneo svoje utiske.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da je naš grad krenuo sa realizacijom ove manifestacije pre 8 godina a potom je istakao dobre strane ove manifestacije.

Evropsko selo je jedinstvena manifestacija koja je osmi put okupila učenike zrenjaninskih osnovnih škola i predstavlja države članice Evropske unije, njihove kulture, običaje, tradiciju, zanimljivosti. Svaka škola učesnica ulaže puno truda i kreativnosti da na što bolji način predstavi jednu zemlju članicu Unije, po unapred utvrđenoj podeli, to čine u stilizovanim kućicama, a poseban program škole pripremaju za nastup na centralnoj bini, gde se predstavljaju igrom i pesmom, specifičnim za zemlju koju predstavljaju.  Razgovarali smo i sa učenicima koji su učestvovali u programu, rekli su nam koju državu predstavljaju i na koji način su se pripremali.

Đaci OŠ ,,Bratstvo jedinstvo’’ iz Belog Blata predstavljali su Rumuniju.

Inicijativa za pokretanje projekta “Evropsko selo” potekla je iz osnovne škole “Mladost” iz Tomaševca i direktora te škole, Slobodana Rakića. Tom prilikom napomenuto je da je cilj projekta promovisanje različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa. Organizovanju manifestacije doprinela je i činjenica da 75 odsto mladih ljudi nikada nije imalo priliku da putuje u zemlje članice Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here