Politikolog dr Milan Paroški: Hitan ‘’bregzit’’ iz pregovora oko EU

0
326

Politikolog dr Milan Paroški izjavio je da Srbija sada ima samo jedan izlaz iz stanja u kome se nalazi, a to je hitan ‘’bregzit’’ iz pregovora oko EU.

Cilj regionalne konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu krajem aprila bio je da se „sahrani“ plan o razmeni teritorija, preneo je austrijski dnevnik „Standard“. Sa druge strane prema mišljenju pojedinih analitičara, sastanci Vučića sa Putinom i Si Đinpingom bili su susreti sa prijateljima, dok su u Berlinu, srpske zvaničnike dočekali pritisci. Javnost je međutim ostala bez odgovora na pitanje o kakvim pritiscima je reč i šta oni mogu značti za budućnost Srbije? O tome je govorio politikolog dr Milan Paroški.

Ideje Evropskog ujedinjenja su stare, a nastale su nakon Francusko – pruskih ratova 1870. godine i Prvog svetskog rata. Vekovima razjedinjen “stari kontinent”, poprište velikih svetskih sukoba i ratova bio je pogodno tle za napore za evropsko ujedinjenje. Još 1929. godine, francuski ministar spoljnih poslova Brien zajedno sa nemačkim ministrom Štresmanom na zasedanju skupštine Lige naroda u Ženevi predložio je stvaranje Evropske unije kojom se predviđa bliža saradnja evropskih država uz njihov neosporan suverenitet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here