Vladika Teodosije o upadu Kosovske policije na sever Kosova

0
249

Episkop Raško-prizrenski, Teodosije, najoštrije je osudio „preteranu upotrebu sile od strane Kosovske policije na severu Kosova i Metohije“ u čijoj akciji je uhapšeno devetnaest policajaca i devet  građana iz više opština na Kosovu.

Tom prilikom je pričinjena materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali je povređeno više građana i policajaca. Ovakva i slična dešavanja,  kako je rekao Vladika idu „na ruku“ zagovaračima ideje razgraničenja, a kosovske vlasti okrivljuje za selektivan pristup u obezbeđivanju vladavine prava.

U saopštenju Vladike Teodosija navedeno je da  „bez obzira na stvarne motive ove akcije, premlaćivanja, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja, uz neskrivenu brutalnost, su pokazali da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu. Posebno se osuđuje i upotreba sile protiv pripadnika UNMIK-a“.

Vladika je takođe ukazao na to da, dok se sever Kosova „disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda“, kosovske institucije „ignorišu gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova“.

Episkop Raško-prizrenski je istakao i da „ Crkva i sveštenstvo ostaju čvrsto uz svoj verni narod, a apeluje se  na vladavinu prava koje treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske pripadnosti. Od KFOR-a i međunarodne zajednice se očekuje da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja.

Vladika Teodosije još je  naveo da postupci poput onoga u utorak „idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here