Promocija knjige „Zaboravljeni Kajmakčalan – priče iz Prvog svetskog rata“

0
468

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ promovisana je knjiga „Zaboravljeni Kajmakčalan  – priče iz Prvog Svetskog rata“ autora protojereja-stavrofora Radomira Aćimovića. O knjizi su pored autora govorili i istoričari Igor Micov i Rako Tomović

Knjiga „Zaboravljeni Kajmakčalan  – priče iz Prvog Svetskog rata“ predstavljena je našim sugrađanima u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u ponedeljak, 03. juna. O knjizi su govorili autor protojerej-stavrofor Radomir Aćimović i istoričari Igor Micov i Rako Tomović. Prota Radomir Aćimović rekao je da je njegov cilj bio da sačuva Kajmakčalan, jednu od najvažnijih bitki srpskog naroda, od zaborava. On kaže da je u knjizi pisao o Franji Ferdinandu, Gavrilu Principu, Arčibaldu Rajsu, Milunki Savič, a ponajviše o malom Momčilu Gavriću. Građu za knjigu pribavio je u istorijskim arhivama, britanskoj biblioteci, u ličnoj biblioteci od prijatelja, a koristio je ukupno 150 istorijskih izvora.

Istoričar Igor Micov rekao je da je u predstavljenoj knjizi opisan najznačajniji period srpske istorije novijeg doba, a to je učešće Srbije u Prvom svetskom ratu u kom je Srbija izvojevala prvu pobedu, najblistaviju pobedu i probila Solunski front.

Recenzent I savetnik u nastanku knjige bio je istoričar profesor Rako Tomović, koji je rekao da je cilj knjige da se bitka na Kajmakčalanu izvuče iz zaborava u koji polako pada, kao I da nas lepim pričama podseti na ono I one što smo zaboravili.

Bitka na Kajmakčalanu za srpsku vojsku bila je “Kapija slobode”, a za neprijatelje – vrh koji niko ne može da osvoji. Smatra se najznačajnijom bitkom u istoriji Srbije I srpske vojske. Vođena je od 30. Avgusta do 23. Septembra 1916.godine, poginulo je 4.438 Srba, a ukupno je na vrhu Kajmakčalan koji je visok 2.251 metar, živote ostavilo više od 10.000 ljudi, što srpskih, što neoprijateljskih snaga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here