Padavine pričinile veliku štetu na poljoprivrednim kulturama

0
106

Gotovo svakodnevne padavine koje su prouzrokovale i iuzlivanje bujičnih voda na području Semberije, pričinile su veliku štetu na poljoprivrednim kulturama. Ratari zbrajaju štetu i već razmišljaju o ponovnom presijavanju njiva na kojima su ove godine postavili proizvodnju kukuruza. Nisu padavine prijale ni pšenici, koja je u fazi nalivanja zrna, a visoke dnevne temperature nakon padavina, prijete da umanje prinos ove žitarice.

Velike količine padavina tokom maja, koje su obilježile i početak juna mjeseca, nisu prijale poljoprivrednim kulturama na otvorenom polju. Gotovo svakodnevna smjena kiše i sunca uz visoke dnevne temperature, negativno će se odraziti na ukupan proizvodni rezultat ove godine. U područjima gdje su se proteklih dana izlile bujične vode štetu su pretrpjeli usjevi, a na parcelama gdje se voda još uvijek zadržava, poljoprivrednici će biti primorani da presijavaju njive. Međutim, brine ih da li će uspjeti realizovati ponovljenu sjetvu jer već im izmiču optimalni rokovi za ovaj posao.

Uljana repica na području Semberije je u fazi nalivanja zrna. Ratare brine, da li će im biti naklonjene vremenske prilike kako bi žetvu obavili na vrijeme, imajući u vidu činjenicu da su ukoliko se zakasni sa ovim poslom gubici evidentni.

Visoke dnevne temperature, uz posljepodnevne padavine ne prijaju strateški važnoj kulturi. U usjevima pšenice faza nalivanja zrna koja je trenutno aktuelna, određuje i ovogodišnji prinos. Ipak, prema ocjeni poljoprivrednika, ako narednih dana dnevne temperature budu prelazile 30 stepeni Celzijusovih, pšenici se ne piše dobro.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here