Božo Drašković o radovima na deonici Koridora 11

0
186

Profesor Beogradske bankarske akademije dr Božo Drašković rekao je da je neobično što se sa radovima na deonici Koridora 11 kasni ali da se za kašnjenje ne mogu okriviti strani investitori jer su izvođači radova bile domaće firme.

Prema pisanju medija, kineska kompanija CCCC-Čajna kamjunikejšn konstrakšn kompani, koja je izvodila i izvodi građevinske radove u Srbiji  nije baš na dobrom glasu u svetskim okvirima. CCCC i njene ćerke firme rade na deonici Koridora 11 Surčin-Obrenovac i drugim projektima, izgradile su Pupinov most u Beogradu, a gradiće i industrijski park u glavnom gradu.  Međutim, ovaj kineski gigant umešan je u kontroverze u više zemalja, a  kompanija se nalazila na crnoj listi Svetske banke od 2009. do 2017. godine zbog „prevarljive poslovne prakse”. Koliko nadležni u Srbiji obraćaju pažnju na to koga angažuju na velikim projektima, glasilo je pitanje koje smo uputili profesoru na Beogradskoj bankarskoj akademiji dr Boži Draškoviću.

Pojedini ekonomski analitičari su upozorili i da je problem, ne samo sa Koridorom 11, već i sa izgradnjom saobraćajne infrstrukture u Srbiji što ne postoje adekvatni planovi kako i šta graditi da bi se ostvarili svi potencijali sa kojim raspolaže teritorija na kojoj se nalazimo.Prema tim mišljenjima  ne postoji vizija kada treba graditi i gde, a što je najporaznije, kada se počne sa nekom izgradnjom to se ne radi u kontinuitetu što stvara brojne probleme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here