Dodela Nagrade za moderni umetnički senzibilitet

0
122

U Baroknoj sali Gradske kuće održana je svečanost povodom dodele ,,Nagrade za moderni umetnički senzibilitet’’ Fonda ,,Todor Manojlović’’. Laureat fonda za 2018. godinu je umetnik Vladan Radovanović.

Fond Todor Manojlović koji je osnovan od strane GNB Žarko Zrenjanin dodelio je nagradu za moderni umetnički senzibilitet 27.put. Laureat fonda za 2018.godinu je umetnik Vladan Radovanović i tim povodom je u Baroknoj sali Gradske kuće upriličena svečanost na kojoj mu je uručena povelja, umetnički predmet – rad akademskog slikara Radovana Živankića i novčana nagrada.

Na svečanosti se prisutnima obratio i Miloš Jocić, asistent na odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu koji je u izjavi novinarima rekao da je Vladan Radovanović najznačajniji savremeni srpski umetnik. On njegovom radu rekao je i sledeće:

Predsednik Upravnog odbora Fonda Todor Manojlović Nenad Šaponja govoreći o radu Vladana Radovanovića istakao je da je u pitanju čovek koji već 6 decenija stvara na polju modernog umetničkog senzibiliteta.

Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja. U ime Fonda obratio se upravitelj Milan Bjelogrlić.

Laureat Vladan Radovanović je rođen u Beogradu 1932. godine. Kompoziciju je diplomirao u klasi prof. Milenka ŽivkovićaInicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, i njime rukovodio od 1972. do 1999. Grupu Sintum je osnovao 1993. Napisao je preko 250 teorijskih tekstova o novim tendencijama u umetnosti. Radio je u studijima u Varšavi, Parizu, Utrehtu i Budimpešti. Održao je 27 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kompozicije su mu triput predstavljale Jugoslaviju na festivalima Međunarodnog društva za savremenu muziku. Objavio je 12 knjiga, 2 mape, 6 partitura, 3 autorske ploče, 2 kasete i 5 autorskih kompakt diskova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here