Mlekoprodukt na sajmu sira u Francuskoj

0
282

Na Internacionalnom sajmu sira Mondial d’ Fromaž, održanom u Turu u Francuskoj, predstavnik Srbije bila je kompanija Mlekoprodukt, deo Savensia Fromaž & Dajeri grupe, sa polutvrdim Biser Selekta sirom od kravljeg mleka i istoimenim tvrdim sirom od ovčijeg mleka.

Na sajmu je oboren Ginisov rekord sa najvećim platoom sira dužine sto šezdeset jedan metar.  Na njemu se nalazilo tri tone sira iz dvadeset različitih zemalja. Oko hiljadu  posetilaca imalo je priliku da, tokom tri dana sajma, degustira devet stotina pedeset dve vrste sira.

Na sajmu je, u saradnji sa „Interanacionalnim udruženjem sirara“ održano i svetsko takmičenje za najbolji sir. Članica žirija, koji je činilo sto trideset pet sudija, bila je i Bojana Momčilov ispred kompanije Mlekoprodukt. Ona je rekla da se prilikom degustacije i ocenjivanja upoznala sa nekim od najspecifičnijih aroma sira iz Italije, Belgije, Brazila, Japana, Izraela i mnogih drugih zemalja. U tome jeste,kako je naglasila, najveća prednost ovog sajma  jer je  predstavljao mesto sastajanja najvećih profesionalaca iz ove oblasti mlekarske industrije, a bio je i prilika za razmenu informacija o inovacijama na tržištu sira. Momčilov je dodala da se Mlekoprodukt sa zadovoljstvom odazvao pozivu organizatora. Iako nije osvojena nagrada sajma, sama činjenica da je  kompaniju kvalitet  sireva kvalifikao za takmičenje na kom su učestvovali proizvođači iz celog sveta je veliko priznanje.

Tokom sajma bilo je održano i tradicionlno zasedanje Internacionalnog udruženja sirara, čiji je Srbija član od januara ove godine. Njegov predsednik Rolan Bartelemi je objasnio da je poziv našoj zemlji da učestvuje deo aktivnosti koje udruženje u okviru ovog partnerstva sprovodi. On je naglasio da je  u Srbiji bio u više navrata, probao je srpske sireve i misli da im je mesto među renomiranih proizvođačima. Cilj udruženja je promovisanje kulture konzumiranja sira i siraske delatnosti, a ovo je bila samo jedna od aktivnosti koje u toj misiji udruženje primenjuje.

Mondial D’ Fromaž je jedini sajam u Francuskoj posvećen isključivo siru i mlečnim proizvodima koji privlači izlagače i posetioce iz celog sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here