Malinari nezadovoljni otkupnom cenom

0
143

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je da su otkupljivači ponudili cenu od sto dinara po kilogramuto je neprihvatljivo i pozvao je predstavnike vlasti da spreče takvu ucenu.

Radović je rekao da je stručna komisija, u čijem je formiranju učestvovala i Vlada Srbije, utvrdila da najmanja proizvođačka cena, pre nego što je nevreme uništilo značajne količine roda, ne sme biti manja od sto četrdeset dinara.

On je objasnio da su sneg, grad i obilne padavine u četiri navrata ovog proleća uništavali malinu u Zlatiborsko-moravskom okrugu, a u Ivanjičkom kraju i po peti put, pa su nepogode umanjile prinose i do osamdeset odsto.Zbog toga će biti teško od preostalog roda izvući prihod koji bi pokrio bar deo troškova..

Radović je dodao  da je tako niska ponuđena cena od sto dinara, samo dolivanje benzina na vatru On je zamolio državu i otkupljivače da realno sagledaju situaciju u kojoj su se, posebno ove godine našli proizvođači malina i kupina.

Proizvođači iz Bogatića su ocenili  da ”cena od sto dinara nije niska nego bezobrazno niska“.Oni su naveli da se proizvođačima manipuliše  pa se traži da uz predate maline još i ‚‚doplate’’ to što su cele godine radili.

U Srbiji se, prema njihovim rečima, svake godine smanjuje prinos malina i kupina jer ”izvozni lobi koji hoće da otkupi to voće za bagatelu ucenjuje, pa proizvođači nemaju finansijskih mogućnosti da posle berbe prehrane i zaštite sadnice zbog čega iz godine u godinu pada prinos i ubrzano se gasi ta proizvodnja“. Prosečan prinos malina ,podsetili su proizvođači, 1986. godine je  iznosio petnaest  tona po hektaru, 1998. godine je pao na osam tona, 2007. spustio se na oko pet tona, a ove godine će biti dobro ako bude i četiri tone.

Ove sezone samo branje kilograma maline, pod uslovom da se nađe radna snaga, koštaće do osamdeset dinara, pa kilogram ne sme da košta manje od sto osamdeset do sto devedeset dinara.

Malinari smatraju da ni proizvođačka cena koju je utvrdila komisija od oko sto četrdeset dinara po kilogramu nije realna, posebno kada je ponuda maline mala kao ove godine kada je nevreme uništilo rod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here