Kosovo ponovo aplicira za članstvo u Interpolu

0
100

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ponovna aplikacija takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu ne sme da bude uvrštena u dnevni red iz pravnih, političkih i policijskih razloga.

Ministar Stefanović je rekao da je Priština već poslala i formalnu kandidaturu, odnosno zahtev za pokretanje tog procesa, o kome će raspravljati Izvršni komitet Interpola.

On je upozorio na to da postoje ozbiljni pokušaji politizacije Interpola kao policijske organizacije, što ne bi smelo da se dešava.

Prema njegovim rečima, postoje i pravni i politički i policijski razlozi zašto ne sme aplikacija takozvanog Kosova da bude uvrštena u dnevni red. Stefanović je podsetio da je Generalna skupština o tome glasala 20. novembra prošle godine i izjasnila se ubedljivom većinom, budući da je mnogo veći broj zemalja bio protiv ili uzdržan, od onih država koje su bile za prijem.

On je preneo da je tim povodom uputio pisma generalnom sekretaru i predsedniku Interpola, kao i svim stalnim članicama Izvršnog komiteta, uz napomenu da Srbija neće pustiti da to prođe bez borbe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here