Masovna otimanja dece i beba za vreme SFRJ

0
263

Predsednik udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” Radiša Pavlović izjavio je da su se masovna otimanja dece i beba od bioloških roditelja najviše dešavala za vreme SFRJ dok su u novije vreme takvi slučajevi postali ređi.

Prema pojedinim ocenama borba protiv krađe beba u Srbiji  bi bila uspešnija ukoliko bi se striktno primenjivao i Krivični zakonik koji jasno sankcioniše dela kao što su  otmica i promena porodičnog stanja deteta.  Da li se primenom zakona može postići pravedno razrešenje svih slučajeva krađe dece, odnosno beba? Odgovarajući na ovo pitanje predsednik udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” Radiša Pavlović je naglasio da je pre svega reč o kidnapovanju, odnosno otmice dece ili beba.

Krađa beba se prema dostupnim podacima sistematski sprovodila od 1954.g. do 1990-ih, uz podršku kriminalnih elemenata državne obaveštajne službe. Roditeljima je saopštavano da su im deca preminula ali tela nikad nisu pokazivana.  Za ovaj zločin niko nikad nije odgovarao, niti je podignuta ijedna optužnica. Pretpostavlja se da je za nekoliko decenija ukradeno i prodato i do sto hiljada novorođenčadi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here