Rezultati završnog ispita iz matematike “procureli”

0
151

Ministar prosvete Mladen Šarčević je potvrdio da su rezultati završnog ispita iz matematike procureli” , a da se to dogodilo u nekoj školskoj upravi. 

Ministar Šarčević je rekao da su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je „zatajilo” negde na terenu. On je objasnio da je neko otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne zna se gde se to dogodilo, ali to će prema njegovim rečima  utvrdi policija, dodavši da će biti  smena zbog ovog propusta.

Ministarstvo u prvi mah nije navelo ni jedan razlog za naglo otkazivanje testa iz matematike, ali pojedini mediji su nagađali da su rezultati testa iz matematike ponovo „procureli” u javnost pre polaganja.Tako su u ponedeljak uveče na društvenoj mreži Fejsbuk kružili rezultati  dvadeset zadataka testa koji je trebalo da bude održan u utorak, 18.juna.

U Ministarstvu prosvete je rečeno i da se proveravalo da li su autentične slike testa sa zadacima pisanim rukom, koje su se pojavile na društvenim mrežama. Nakon toga,  Mladen Šarčević je potvrdio da se radilo o “curenju” rezultata testa.

Ministarstvo prosvete je ranije saopštilo da test iz matematike u okviru završnog ispita neće biti održan 18.juna, kako je planirano, već u četvrtak, 20. juna, od devet do jedanaest sati pre podne

.Ministarstvo je pojasnilo da se termin održavanja kombinovanog testa neće menjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno u sredu, 19. juna 2019. godine.

Polaganje završnog ispita iz matematike bilo je inače  odloženo i 2013. godine, upravo zbog „curenja” ili bolje rečeno krađe testova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here