Dragan Maršićanin o položaju penzionera u Srbiji

0
299

Član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije Dragan Maršićanin ocenio je da bi rast penzija u Srbiji trebalo uskladiti sa indeksom rasta troškova života pa svako odlaganje primene ovog modela pogoršava lošu situaciju u kojoj se penzioneri nalaze.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao, da bi jedan od potencijalnih modela za indeksaciju penzija bio i tzv. švajcarski model koji podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga koliko iznosi stopa inflacije i koliko su porasle plate u privredi. Da li je ovakav model primenljiv u Srbiji, pitali smo člana Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije i nekadašnjeg ambasadora Srbije u Švajcarskoj Dragana Maršićanina.

Ministar Mali je naveo da se sada u ministarstvu finansija rade računice u vezi sa švajcarskim  modelom i napomenuo je da još nije napravljen dogovor niti je doneta konačna odluka. On je objasnio da bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko pet odsto, pa bi iz budžeta moralo da se izdvoji oko dvadeset osam milijardi dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here