Uvoz meda na tržište EU

0
98

Podaci koje je objavila Evropska komisija su pokazali da je prosečna vrednost kilograma meda iz Srbije na tržištu Evropske unije iznosila četiri stotine četrdeset dinara po kilogramu u 2018. godini  i znatno je niža nego u samoj Srbiji.

Ovo je za  dvadeset dva odsto više nego prošle godine, kada je med iz Srbije koštao tri evra ili oko tri stotine pedeset dinara. Komisija je objavila izveštaj o stanju tržišta meda u EU, koja pokriva samo šezdeset odsto potražnje iz domaće proizvodnje iako je drugi najveći proizvođač meda na svetu posle Kine. Kako je navedeno u izveštaju, najskuplji med na tržištu Evropske unije dolazio je čak sa Novog Zelanda i koštao je neverovatnih dve hiljade osam stotina dinara po kilogramu u 2018. godini.

Sa druge strane, najjeftiniji med dolazio je na tržište iz Kine i koštao je svega oko sto pedeset dinara , potom je bio najjeftiniji med iz Vijetnama sto sedamdeset dinara i iz Ukrajine  dve stotine šesnaest dinara po kilogramu.

Oko četrdeset odsto svog uvezenog meda u Evropskoj uniji dolazi iz Kine, a oko dvadeset odsto iz Ukrajine. Evropska komisija nije objavila podatke za Srbiju, iz koje stižu veoma male količine , jer  svega dva koma dva odsto uvoznog meda u EU potiče iz svih evropskih država izvan Unije.

Evropska komisija je objavila i da će obezbediti sto dvadeset miliona evra pomoći pčelarstvu u Evropskoj uniji tokom naredne tri godine, što je za dvanaest miliona više nego što je uloženo između 2017. i 2019. godine.

Evropski komesar za poljoprivrednu Fil Hogan  je istakao da je pčelarstvo važan deo poljoprivredno-prehrambenog sektora privrede EU, i pomaže da se zadrže radna mesta u ruralnim oblastima.

Procenjuje se da je proizvodnja meda u Srbiji iznosila oko deset hiljada tona prošle godine. Od toga je  izvezeno nešto više od dve hiljade sedam stotina tona, vrednosti  jedanaest miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here