Božo Prelević o najavi da će se promeniti način rada parlamenta

0
181

Advokat Božo Prelević izjavio je povodom najave Maje Gojković da će se promeniti način rada parlamenta,  da je pre u pitanju vraćanje skupštine u normalno stanje posle poruka iz izveštaja Evropske unije.

Više opozicionih poslaničkih grupa ocenilo je da je najava predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković o promeni rada pralamenta, odnosno izbegavanje donošenja zakona po hitnom postupku, omogućavanje rasprave o budžetu kao jedine tačke dnevnog reda i ukidanje besmislenih amandama,  rezultat pritiska Brisela, bojkota parlamenta i protesta. Kako bi se mogla tumačiti najava predsednice Skupštine Srbije i da li se može dogoditi da se deo opozicije vrati u skuštinske klupe, bilo je pitanje koje smo postavili advokatu Boži Preleviću.

U izveštaju EU o napretku Srbije veoma ozbiljne kritike, odnosile su se na rad Skupštine Srbije, kao najvišeg zakonodavnog tela u zemlji. Navedeno je da je parlamentarna praksa vladajuće koalicije dovela do pogoršanja zakonodavne rasprave i kontrole, i “potkopala” parlamentarni nadzor nad izvršnom vlašću. Navedeno je i na koji način je parlament zloupotrebljavan, pa je između ostalog podvučeno i da je paksa vladajuće koalicije često sprečavala parlament da pravilno obavlja svoju zakonodavnu funkciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here