Ministarka Kuburovć o novoj strategiji razvoja pravosuđa

0
119

Ministaraka pravde Nela Kuburović je istakla da nova strategija razvoja pravosuđa za period 2019-2024. godine predstavlja nastavak prethodne strategije za petogodišnji period i kontinuitet daljeg unapređenja efikasnosti pravosuđa.

Ona  je na okruglom stolu u Beogradu, na kojem je predstavljen radni tekst nove petogodišnje strategije razvoja pravosuđa, ukazala na to da je na Nacrtu strategije radila radna grupa u apsolutno istom sastavu kao i komisija koja je pratila sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa za period 2013-2018. godine.

Ministarka se osvrnula i na prethodne dve strategije reforme pravosuđa iz 2006. i 2013. godine, ocenivši da je, iako je Strategija reforme pravosuđa za period 2006-2011. uspostavila nov normativni i institucionalni okvir. Upravo ova strategija donela najviše zamerki i najviše nepravilnosti zbog kojih na neki način posledice i danas osećamo. To je bio reizbor sudija 2009. godine, netransparentan, a kako je kasnije i Ustavni sud potvrdio – neustavan postupak, zatim mreža sudova koja je počela sa radom 1. januara 2010. godine, koja se pokazala kao neefikasna, a gotovo tri godine sudovi nisu imali izabrane predsednike sudova.

Kuburović je istakla da je zadovoljna ostvarenim rezultatima u poslednjih nekoliko godina u cilju jačanja nezavisnosti i stručnosti nosilaca pravosudnih funkcija i povećanju efikasnosti, kao i da su uvedene nove pravosudne profesije – javni beležnici i izvršitelji. Ministarka je ukazala na to da je Nacrt revidiranog akcionog plana dostavljen Evropskoj komisiji na mišljenje, i da će nakon dostavljanja primedbi od strane Komisije, Ministarstvo pravde ponovo otvoriti javnu raspravu i konsultativni proces sa državnim organima. On će se odvijati i sa civilnim sektorom, kako bi se izradio konačni revidirani akcioni plan i kako bi se i strategija i revidirani akcioni plan istovremeno usvojili.

Konsultativni proces o radnom tekstu Strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024. godine organizuje Ministarstvo pravde, uz podršku USAID-ovog projekta „Vladavina prava“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here