Pad cene višnje

0
221

Proizvođači višanja na području opštine Merošina u dilemi su da li da nastave berbu, koja je krenula ove nedelje, pošto su otkupljivači za samo nekoliko dana snizili otkupnu cenu sa pedeset na trideset dinara po kilogramu.

U opštini Merošina su istakli  da su sa cenom od trideset  dinara vlasnici višnjika u čistom gubitku, jer samo beračima moraju da plate od dvadeset do dvadeset pet  dinara po kilogramu. Minimalna cena sa kojom bii voćari mogli da pokriju troškove proizvodnje i ostvare kakvu-takvu zaradu je pedeset dinara po kilogramu. Sa cenom od šezdeset dinara bili bi zadovoljni i mogli bi da računaju na neophodna ulaganja u obradu i zaštitu zasada za narednu godinu.

Istaknuto je da je nadaleko čuvena oblačinska višnja na području Merošine i Prokuplja ove godine „odličnog kvaliteta”.Rod je za oko dvadeset odsto manji nego prethodne godine, ali su zato višnje znatno krupnije i prosečan rod se, ove godine, kreće između šest i sedam tona po hektaru. Otkupljivači su se međutim dogovorili da obore cenu i stalno traže neku dlaku u jajetu. Navodno ne mogu da plate pedeset već trideset dinara zato što su među višnjama videli neki listić ili crva.

Prema dosadašnjem iskustvu, prethodnih godina otkupljivači su nisku otkupnu cenu pravdali velikom ponudom višanja na svetskom tržištu i dobrim rodom tog voća u Poljskoj i SAD, ali ove godine to „ne može da im bude argument”. Rod višanja u Poljskoj i Americi je prepolovljen zbog mraza, a slična situacija je i u ostatku naše zemlje. Rod višanja je jedino dobar na jugu Srbije. Međutim, problem je što u našoj zemlji ima malo prerađivača i oni imaju monopol. Proizvođači višanja na jugu Srbije nemoćni su da bilo šta učine jer nemaju pogone za preradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here