Po Srbe bi bilo mnogo gore da je 2016 g pobedila Hilari Klinton

0
156

Prof.dr Srđa Trifković je ocenio da bi po Srbe bilo mnogo gore da je 2016.g. pobedila Hilari Klinton koja je rekla da bi Kosovo bilo u vrhu njenih spoljnopolitičkih  prioriteta.

Pre skoro tri godine prof.dr Srđa Trifković je izjavio u jednom razgovoru da je ‚‚realno stanje stvari da Tramp jugoistočnu Evropu i Balkan nema na listi prioriteta, i to je dobra vest. I za Srbiju i za region preduslov stabilnosti je da  Amerika ne bude previše zainteresovana i previše angažovana.‚‚ U poslednje vreme čini se kao da Amerikanci pojačavaju svoje prisustvo u regionu. Da li se može reći da Balkan  ulazi ponovo u fokus interesovanja američke spoljne politike, pitali smo publicistu i istoričara prof.dr Srđu Trifkovića.

Kao rešenje za problem Kosova i Metohije, pojedini analitičari na zapadu vide u sazivanju tzv.Rambujea dva. Istovremeno analitičari ističu i da je teško predvideti kakvu bi poziciju Sjedinjene Države zauzele na navedenoj konferenciji, sve dok je Donald Tramp na funkciji predsednika. Tramp premalo zna o istoriji kosovskog problema, on ne sluša savete profesionalnih diplomata i neretko u poslednjem trenutku menja svoje odluke. Sve to,prema oceni analitičara,  ne bi bilo od pomoći u delikatnim i složenim pregovorima o Kosovu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here