Darko Trifunović o Kumanovskom sporazumu

0
176

Viši stručni saradnik Fakulteta bezbednosti dr Darko Trifunović je ocenio da  je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma omogućen pogrom tri stotine hiljada Srba sa teritorije Kosova i Metohije.

U Kumanovskom sporazumu dogovoren je i povratak vojnog osoblja Srbije na Kosovo i Metohiju, kao i to da će Kfor obezbeđivati ispunjavanje obaveza povratka posle odobravanja istog. Međutim, ova odredba Kumanovskog sporazuma nije do sada ispunjena i u javnosti je retko spominjana, naročito u kosovskoj i zapadnoj javnosti. Zašto se ova odredba ignoriše već dve decenije? Viši stručni saradnik Fakulteta bezbednosti dr Darko Trifunović je objasnio da je Kumanovski sporazum pre svega akt veleizdaje onih koji su učestvovali u tome.

Ključne odredbe Kumanovskog sporazuma su podrazumevale prekid dejstava NATO snaga na SRJ, povlačenje vojske i policije Republike Srbije sa prostora Kosova i Metohije, uspostavljanje zone bezbednosti od administrativne granice sa KiM unutar teritorije Srbije i Crne Gore pet kilometara na kopnu i dvadeset pet kolometara u vazduhu i obavezu Kfora da razoruža OVK. Pojedine odredbe bile su obavezujuće za obe strane, čin potpisivanja bio je uvod u uspostavljane vlasti UN na teritoriji pokrajine na osnovu rezolucije 1244 koja je doneta odmah na sednici Saveta bezbednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here