Održani „Žetelački dani“ u Mužlji

0
155

U zrenjaninskom prigradskom naselju Mužlja je proteklog vikenda održan etno festival starih običaja pod nazivom „Žetelački dani“. Ova manifestacija, koja traje već 36 godina, okupila je mnogobrojne takmičare u kosidbi pšenice na tradicionalan način.

Na salašu Janoša Milera, nadomak Zrenjanina, proteklog vikenda u slavu novog žita i hleba, 36. put je održana tradicionalna manifestacija „Žetelački dani“.

Okupilo se dvadesetak ekipa od severa do juga Vojvodine, koje su se našle na banatskom salašu kako bi podsetile na starinske običaje ubiranja letine srpom i kosom. Svečanost su uveličali gosti iz Mađarske, Rumunije, Slovačke, Subotice, Torde, Crepaje, koje ni toplo vreme nije moglo da spreči da dođu na druženje sa gostoljubivim Mužljancima. Prisutne je pozdravio Arpad Fremand, narodni poslanik. „Da bismo mogli da pogledamo u budućnost moramo čuvati i sećati se i prošlosti. Ova manifestacija je višestruko značajna jer se na ovaj način razvija seoski turizam, a uspešno se promoviše i zdrav način života“, rekao je Fremand i dodao:

Cilj manifestacije je da mladi vide kako su se naši preci borili za žetvu, ali i šta znači zajednički, porodični interes, da iz svega izvuku pouku za današnjicu, kazao je Đula Madaras iz organizacionog odbora mužljanske fešte:

Posetioci su tokom trajanja „Žetelačkih dana“ u Mužlji imali priliku da uživaju u spretnim radnjama kosača i njihovih pratilja koje su vezivale snoplje i slagale ih u krstinu. Dolazak na salaš pratili su tamburaši, a svi su uživali u u zajedničkom doručku sa koscima. Svima je prijala slanina, jaja, sir, luk, domaće kiselo mleko, štrudle sa makom i višnjama i po neka čašica domaće kajsijevače.

Nije bilo zvaničnog proglašenja pobednika, jer su ovde svi pobednici i svi su dobili po neku nagradu od organizatora. Ipak, divljenje posetilaca zaslužila je jedina žena među koscima, Dorina Gambor. Iako u šezdesetim godinama, ona još ne ispušta kosu iz ruku:

„Žetelački dani“ su živopisna manifestacija koja se u Zrenjaninskom naselju Mužlja, koji naseljuju uglavnom Mađari, već punih četvrt veka organizuje u slavu hlebu i uspešno neguje stare običaje u vreme žetve pšenice. Uspeh ni ove godine nije izostao, tako da se očekuje da će 37. manifestacija, jula naredne godine, biti još bogatija.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here