Srpski kulturni centar Kolo otvoren u Morahalomu

0
144

Srpski kulturni centar „Kolo“, koji je svečano otvoren u Morahalomu 8. jula ove godine,  je kulturni centar koji je izgrađen u okviru projekta „Colorful cooperation“ unutar Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija sa ciljem da se izgradi most između univerzalnih evropskih i balkanskih kultura. Ukupna vrednost projekta je 3,7 miliona evra, a sama izgradnja ovog objekta i njegovo opremanje koštali su 1,4 miliona evra.

Centar „Kolo“ prostire se na 1.199,05 m2 , ima salon „Balkan“ dopunjen bifeom i sopstvenom kuhinjom, sa velikom terasom, natkrivenom letnjom baštom i vidikovcem. Pored toga ovaj centar poseduje i pozorišnu salu „Vuk Karadžić“ i kapelu Srpske pravoslavne crkve „Živonosni Istočnik“. Ova ustanova služiće za predstavljanje raznobojnosti nacionalnog, manjinskog i međunarodnog kulturnog života, a pokloniće značajnu pažnju društvenim, kulturnim, obrazovnim i verskim vezama mađarskih i srpskih zajednica, koje žive sa obe strane granice. Svečanu vrpcu na otvaranju Srpskog kulturnog centra „Kolo“ presekli su ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, državni sekretar u Ministarstvu kulture Mađarske Peter Fekete, poslaniku Parlamentu Mađarske Laslo Nađ, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar privrede Goran Knežević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković. Svečanoj predaji centra prisustvovali su i drugi članovi Vlada i Parlamenata Mađarske i Srbije, članovi diplomatskih predstavništava, crkveni i drugi velikodostojnici, kao i strateški partneri centra. Nakon samog otvaranja centra usledio je svečani program koji je počeo himnama Srbije i Mađarske.

Tokom svečanog dela otvaranja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi uručio je gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću istaknutu društvenu, privrednu, turističku i kulturnu nagradu „Ključ Balkana“, koja se dodeljuje naseljima iz Srbije i koja im pruža mogućnost da tokom cele godine u Morahalomu Mađarskoj pa samim tim i Evropskoj uniji predstavljaju svoje kulturne vrednosti, privredne i turističke potencijale. Zahvaljujući na ovako značajnom priznanju gradonačelnik Janjić je rekao da je Zrenjanin oduvek bio sinonim za dobre međunacionalne odnose i da u njemu živi 10% stanovnika mađarske nacionalne zajednice. On je takođe naglasio da je Zrenjanin pogodno tlo za buduće investicije.

Nakon gradonačelnika Zrenjanina prisutnima se obratio i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto koji je rekao da se odnosi između Srbije i Mađarske zasnivaju na međusobnom poštovanju i da su danas bolji nego ikada, te da političari dveju zemalja  mogu iskreno razgovarati o najznačajnijim temama. On je još rekao da bi Srbija mogla da bude primer drugim zemljama po tome kako brine o pravima i položaju nacionalnih manjina i da podržava da nacionalne manjine pričaju svojim jezikom, čuvaju kulturu i tradiciju i neguju kontakt sa maticom.

Vera je veoma značajna za svakog pojedinca te Srpski kulturni centar „Kolo“ od samog početka naglašava njenu važnost. U okviru centra, a pod okriljem Srpske pravoslavne crkve osnovana je kapela „Živonosni Istočnik“, koja kako smo čuli pruža mogućnost i katoličkim i pravoslavnim vernicima da u njoj nađu mesto za molitvu i duševni mir.  Protonamesnik Dalibor Milenković osveštao je centar i poželeo dobar rad, na obostrano zadovoljstvo, kao i zdravlje i blagostanje svima prisutnima. Nakon osveštanja prisutni su mogli čuti tradicionalnu srpsku pesmu „Tamo daleko“ u izvođenju hora „Sveti Serafim“ iz Zrenjanina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here