Zabrana uvoza 3000 kg suncokreta iz Srbije

0
110

Republička fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je saopštila da je zabranila uvoz tri hiljade kilograma sirovog suncokreta u ljusci poreklom iz Srbije zbog, kako je navedeno, utvrđenog povećanog prisustva metala kadmijuma.

Međutim, kako su preneli mediji, u Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Srbije su objasnili da zvanično nisu obavešteni od strane Fitosanitarne službe Republike Srpske o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta. U Upravi je rečeno da je uvidom u aplikacioni sistem, a i proverom na graničnim prelazima, nije konstatovano vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od tri hiljade kilograma koja je navodno poreklom iz Republike Srbije.

U saopštenju nadležnih iz Republike Srpske je navedeno da je prilikom pregleda pošiljke, nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane „Instituta za vode“, Bijeljina, u analiziranom uzorku je utvrđeno povećano prisustvo kadmijuma, iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani.

Na zahev uvoznika, izvršena je super analiza kontrolnog uzorka u „SP Laboratoriji“ u Bečeju u Srbiji kojom su, kako su navedeno, potvrđeni rezultati prve analize, odnosno prisustvo kadmijuma u vrednosti od nula koma pet stotina osamdeset jedan miligram po kilogramu, čija je sumarna vrednost iznad Pravilnikom propisane vrednost od nula koma jedan miligram po kilogramu. Inspektor je Rešenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio je vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here