Prof dr Slobodan Komazec o neoliberalnom kapitalizamu

0
424

Prof.dr Slobodan Komazec je izjavio da je neoliberalni kapitalizam tokom poslednjih četrdeset godina gde god je primenjivan, izazivao  katastrofalne poslednice.

Američki nobelovac, ekonomista Džozef Štiglic je postavio pitanje koji ekonomski sistem najviše doprinosi ljudskom blagostanju. On je pojasnio da je to  ključno pitanje našeg doba, ‚‚jer smo nakon četrdeset godina neoliberalizma u SAD i drugim razvijenim ekonomijama utvrdili da ovaj recept ne funkcioniše i da neoliberalizam mora biti proglašen mrtvim i sahranjenim.‚‚ Ekonomistu prof.dr Slobodana Komazeca smo zamolili komentar ovakve tvrdnje profesora Štiglica.

Neoliberalni kapitalizam i njemu svojstven model vođenja ekonomske politike je prema mišljenju brojnih ekonomista doživeo krah. Kriza iz 2008., odnosno 2009. godine ogolila je sve degenerativne procese koje taj pristup stvara. Glavni uzrok je u potpunoj deregulaciji finansijskih tržišta koju su uspešno nametnuli njegovi pobornici, počev od Volstrita, zagovornika neoliberalnog koncepta , predsednika američkih Federalnih rezervi pa do brojnih američkih univerziteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here