Umetnička kolonija u Banji Rusanda

0
174

U Banji Rusanda upriličeno je svečano otvaranje likovne kolonije, na kom učestvuje sedmoro umetnika. Radovi  u zajedničkoj postavci biće izloženi do 19. Jula.

U Banji Rusanda u Melencima zaživela je jedna ideja koja postoji odavno: da se na jednom mestu, u autentičnom, inspirativnom ambijentu okupe vrsni umetnici u rukovanju kičicom. Nikola Božović, inicijator I pokretač ove ideje, kaže da je ova kolonija u Banji Rusanda logičan nastavak stremljenjima da se umetnost slikanja na platnu prenese u živopisno okruženje kakvo nudi upravo čuvena banja u Melencima: Izjava

Umetnička kolonija u Banji Rusanda, koja se prvi put održava ove godine,  okupila je sedmoro umetnika, koji se u svom radu nisu često susretali sa tehnikom uljano slikarstvo. To su: Viorel Flora, Javor Rašajski, Aleksandar Kačar, Branislav Mišić, Maja Jurić, Margita Salontai i Adela Flora.

Veliku podršku radu Kolonije pružila je Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Rusanda”. Izjava:

U koloniju se pozivaju umetnici koji se primarno ne bave akvarelom kao osnovnim medijem, zbog čega se njihovi radovi posmatraju kao izazov.

Jedan od takvih umetnika je i Javor Rašajski, slikar rođen u Vršcu. Akademiju za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1975. Aktivno izlaže već skoro četiri decenije. Uradio je ili ilustrovao preko osamdeset knjiga, od kojih su šest autorskih iz oblasti orintologije. Iz iste oblasti ima preko dvadeset naučnih radova. Radeći na knjigama, nagrađen je dva puta prvom nagradom na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2002. i 2004. godine, a 2007. dobija visoku nagradu rumunske Akademije nauka i umetnosti za autorsku knjigu “Ptice Banata”. Član je Matice srpske i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Kolektivno je izlagao na svojim izložbama ULUS-a kao i na brojnim samostalnim izložbama. Izjava:

Akademski slikar Viorel Flora školu crtanja vodi već punih 20 godina. Rođen je  u Banatskom Novom Selu, a završio je slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu 1977. godine. U Udruženje primenjenih umetnika Vojvodine primljen je 1981. godine nakon više od 50 knjiga koje je dizajnirao i ilustrovao. Iste godine postao je scenograf-dizajner Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” u Zrenjaninu, gde je uradio 130 scenografija, a od 1986. godine i oko 100 plakata za pozorišne predstave. Dva puta je, kao stipendista francuske vlade, bio na stručnom usavršavanju u Parizu, a član je pet umetničkih udruženja. Izlagao je na četrdesetak grupnih i 25 samostalnih izložbi. Na pitanje kako popularizovati umetnost u vremenu koje favorizuje vrednosti koje u poražavajuće I ima li prostora za umetnost u takvom vremenu, Flora kaže: Izjava:

Radovi umetnika likovne kolonije u Banji Rusanda u zajedničkoj postavci biće izloženi do 19. Jula.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here