Uskoro detalji oko izvoza 7000 tona junećeg mesa u Tursku

0
128

Prema najnovijim informacijama, do kraja jula biće poznati svi detalji oko izvoza  sedam hiljada tona junećeg mesa u Tursku.

Prema najnovijim informacijama, do kraja jula biće poznati svi detalji oko izvoza sedam  hiljada tona junećeg mesa u Tursku. Sa ovim pomeranjem izvoza, što je i očekivano, nisu zadovoljni stočari okupljeni u Proizvodnu grupu tovljača goveda, jer, prema najnovijim podacima, za isporuku imaju oko sedam hiljada grla. Poznato je da su oni imali obećanje za interventni otkup junadi po ceni od dva koma dvadeset evra za kilogram. Naime, za tu vrednost bi preuzeli merkantilni kukuruz. Međutim, to se nije dogodilo i sada prodaja stagnira ili se retko događa.

Prema saznanjima portala Agro Servis plus, nakupci, klaničari i izvoznici se utrkuju u ponudi što nižih cena, čemu je kumovao i famozni interventni otkup, za koji se znalo da nije obuhvatio najavu ministra Nedimovića o sadržaju ove mere.

Pojedini nakupci i klaničari sada za prvoklasnu junad nude jedan koma šezdeset do jedan koma osamdeset evra po kilogramu žive vage. Međutim, postoje i pozitivni trendovi. Farmeri u južnom Banatu prodali su junad kupcu iz Bosne i Hercegovine po dva koma deset evra za kilogram žive vage – ukupno oko dve stotine trideset komada.

Uplašeni šta će biti u budućnosti sa tovom, pojedini stočari kupljenu telad utovljenu između dve stotine pedeset i tri stotine kilograma su počeli da prodaju po izuzetno niskim cenama – dve stotine pedeset  dinara za kilogram.

Ova kategorija junadi u Hrvatskoj se prodaje po ceni od četiri stotine dvadeset do četiri stotine šezdeset dinara, dok je u Mađarskoj ta roba nešto jeftinija. U Francuskoj je gotovo ista cena kao u Hrvatskoj, ali je veliki izdatak transportni trošak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here